Tjacco van de Velde

Mr Tj.S. van de Velde
Mr Tj.S. van de Velde

Mijn naam is Tjacco van de Velde. Ik ben jurist, adviseur, bemiddelaar en mediator op het gebied van onroerend goed. Ik heb ruim twintig jaar ervaring. Mijn praktijk richt zich zowel op ondernemers als op particulieren.

Ik heb rechten gestudeerd aan de Universiteit van Leiden en volgde de opleiding tot zakelijk mediator bij Schonewille & Schonewille.

Mijn meerwaarde als adviseur is dat ik de vastgoedwereld goed ken, dat ik de taal van advocaten en notarissen spreek. Ik vertaal de juridische termen voor mijn relaties en wijs ze op onvolkomenheden in conceptovereenkomsten en aktes.

Enkele voorbeelden van mijn werkzaamheden bij Triumviri als bemiddelaar, adviseur en mediator:

Nadruk op goede communicatie

Ik leg in mijn werkzaamheden de nadruk op goede communicatie. Want wat mij opvalt in mijn advieswerk is dat de communicatie tussen partijen vaak veel beter kan. Over het algemeen wordt er namelijk slecht gecommuniceerd en wordt er ook slecht geluisterd. Zeker als er sprake is van een (dreigend) conflict.

Adviseur bij gesprekken

Ik heb weleens meegemaakt dat een partij een belangrijke toezegging deed terwijl dit niet tot de andere partij doordrong. Ik ga dan ook vaak als adviseur met de relatie mee naar gesprekken. Ik let dan goed op hoe partijen in de wedstrijd staan. Zowel mijn eigen relatie, met wie ik het gesprek heb voorbereid, als de andere partij. Vaak is benoemen wat er niet goed loopt in de onderlinge communicatie al voldoende om het gesprek te kantelen. Dan kom je samen sneller tot een oplossing.

Stel de juiste vragen

Het is heel erg belangrijk om de juiste vragen te stellen, om door te vragen, zaken concreet te maken. Ook is het van belang om duidelijk te maken wat je wilt. Ik zorg er voor dat tussentijdse afspraken worden vastgelegd, in heldere voor iedereen begrijpelijke taal. Als het om onroerend goed gaat komen partijen aan het eind van het traject bij de notaris. In het voortraject kan er echter veel misgaan. Het gaat om complexe zaken, zowel juridisch en als niet juridisch. Er wordt veel overlegd, er worden stukken gewisseld. De vraag ‘begrijpen we elkaar wel goed?’ wordt tijdens dat traject veel te weinig gesteld. Door goed te luisteren kan ik ruis en (dreigende) conflicten voorkomen.

Sneller door met je leven

Hoewel mediation of bemiddeling je mogelijk niet de allerbeste deal oplevert, is het vaak te prefereren boven een gang naar de rechter. Want zowel bij mediation als bij bemiddeling wordt ingezet op het behoud van de relatie. En je hebt meer grip op de uitkomst. Wellicht krijg je minder dan je wilde maar je kunt het in elk geval sneller achter je laten en doorgaan met je onderneming. Ook met de tegenpartij. Zakelijke mediation wordt steeds vaker ingezet. Het ontlast de rechtbanken, het is goedkoper, je hebt meer grip op de uitkomst en het is goed is voor de economie als er minder wordt geprocedeerd.